Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

7 goedkope hobby’s

7 goedkope hobby’s

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2021

Heerlijk, die vrije dagen. Maar wat doe je als de verveling flink toeslaat en je graag bezig bent met iets? Er zijn gelukkig best veel hobby’s die eigenlijk helemaal niet duur zijn. Je moet er soms net maar op komen. In deze blog geven we een aantal leuke suggesties. Uiteenlopend, en allemaal goedkoop. Of je nu een buitenmens bent, of liever binnen, er zit vast een leuke activiteit voor je bij.


Wil je meer bespaartips over hobby’s, huishouden en wonen? Klik dan hier voor ons artikel over 31 goedkope hobby’s.


1. Tuinieren

Tuinieren is een leuke, goedkope hobby die ook nog eens een aantal andere voordelen heeft. Je komt buiten, en je maakt het stuk grond van je woning extra persoonlijk door er aandacht aan te besteden. En als je een moestuin aanlegt, kan je jezelf meteen voorzien van verse groenten en kruiden. Een tuin hoeft niet groot te zijn om er te kunnen tuinieren.

Sterker nog, een erg grote tuin wordt eerder een verplichting dan een hobby. Een tuin(tje) waar je op je gemak in bezig kan zijn is genoeg. Planten en eenvoudig tuingereedschap zijn als je het slim aanpakt, niet zo duur.


2. Muziek luisteren en muziek maken

Muziek maken is een hobby die je zo goedkoop of duur kan maken als je zelf wilt. Het enige wat je als amateur nodig hebt, is een instrument en misschien wil je een paar lessen nemen. Met een beetje geluk leer je ook veel zelf, of misschien van kennissen of vrienden. Het verschilt natuurlijk wel per instrument hoeveel geld je kwijt bent: een harp of een piano zijn prijziger dan een eenvoudige, akoestische gitaar.

Er worden overigens veel tweedehands instrumenten verkocht, dus kijk daar zeker naar als je muziek wilt gaan maken. 
Ook muziek luisteren is niet duur. Spotify is gratis, en als je een abonnement afsluit (dan heb je geen reclame meer) kost het ook niet veel geld. Een andere optie is om het betaalde Spotify abonnement met iemand te delen.


3. Haken en breien

Haken en breien kan je makkelijker leren dan je denkt. Het is niet duur, het is ontspannend en je kan er hele leuke creaties mee maken. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een eenvoudige sjaal, en misschien kan je na een tijdje een mooie trui breien. 
Er is online heel veel te vinden over haken en breien, en de materialen zijn niet duur. Van alle kleuren waaruit je kan kiezen, word je vanzelf al vrolijk.


4. Lekker koken

Wat als je koken eigenlijk heel leuk vindt, maar het er nooit zo van komt? Dan kan je er wat meer tijd voor uittrekken en er je hobby van maken. Dit hoeft niet duur te zijn en levert veel plezier op. Je kan online ontzettend veel recepten vinden, en er zijn allerlei verschillende, leuke kookboeken. Wat specifieker koken kan natuurlijk ook, zoals:

  • Tapas leren maken
  • Italiaans koken
  • Taarten en cake bakken
  • Toetjes
  • Vegetarisch of veganistisch
  • Indisch koken (en je ingrediënten kopen bij een toko)

Op het gebied van koken zijn er dus eindeloos veel mogelijkheden!


5. Lezen

Lezen is één van de goedkoopste hobby’s tenzij je altijd de nieuwste, dure boeken koopt. De bibliotheek of tweedehands boeken zijn een goedkopere optie. Je kan tweedehands boeken vinden bij Bol.com of bij kringloopwinkels. Vaak zijn de boeken nog in prima staat! 
Het leuke van lezen is dat er eindeloos verschillende boeken zijn. Van spannende boeken die lekker makkelijk weglezen, tot boeken die je aan het denken zetten of ontroeren. Het is een complete wereld en je kan bijna overal lezen: thuis, in de trein of op vakantie in de zon!


6. Een goedkoop sportabonnement nemen en/of hardlopen

Ben je graag in beweging en lekker fit, dan is fitness een prima hobby om mee te beginnen. Een maandabonnement bij bijvoorbeeld Fit For Free kost bijvoorbeeld 20 euro. Daarmee kan je onbeperkt sporten in alle Fit For Free vestigingen. Het enige wat je verder nodig hebt is sportkleding en een handdoek. Hardlopen is buiten sportkleding en hardloopschoenen, helemaal gratis en heel goed voor je conditie. Het is één van de meest gezonde, goedkope hobby’s die er zijn.


7. Documentaires kijken

Er zijn op de gratis omroep regelmatig allerlei documentaires te zien. Als je een beetje nieuwsgierig bent aangelegd, kan dat (naast lezen) een hele leuke hobby zijn. Het kost niets, en je krijgt een inkijk in allerlei onderwerpen waar je misschien nog niets van wist. Ook op Netflix (als je dit hebt) staan er diverse documentaires. Als je je graag in verschillende onderwerpen verdiept, is het een hele leuke hobby waarbij je veel van de wereld meekrijgt.


Er zijn veel verschillende goedkope hobby’s

Een goedkope hobby vinden is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn allerlei goedkope hobby’s, van rustig tot actief. 
Als je graag actief bezig of buiten bent, is tuinieren misschien wat voor jou.

Het leuke aan tuinieren is dat je een mooi stukje grond creëert waar je veel plezier van hebt. 
Ook hardlopen en een goedkoop fitness abonnement zijn geen dure hobby’s. Perfect voor wie graag sportief en gezond leeft.

Ben je meer een rustig, nieuwsgierig type, dan past lezen, teken en muziek luisteren, puzzelen of documentaires kijken misschien meer bij je. Of misschien juist koken of haken!

Een andere goedkope hobby waarbij je bezig bent, is vrijwilligerswerk. Vrijwilligers worden door allerlei organisaties gevraagd, op allerlei vlakken. Misschien is het wel iets voor jou. Bijkomend voordeel is dat je nieuwe mensen leert kennen en nieuwe vaardigheden opdoet. 

Weet je nog niet zo goed welke hobby bij jou past, dan zijn er veel betaalbare cursussen waarbij je kennis kan maken met een leuke hobby. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren, taart bakken, filosofie of schilderen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies