Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

De beste opties voor een alarmknop voor ouderen

De beste opties voor een alarmknop voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 1 maart 2021

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van een alarmknop. Wat hij doet is ook niet zo moeilijk om voor te stellen. Toch is daar nog niet alles mee gezegd. Zit er verschil tussen de verschillende knoppen? In dat geval, welke is de beste? Daarom onderzoeken we in deze review een aantal alarmknoppen op de markt. Je leven kan er tenslotte vanaf hangen.


De beste alarmknop

Bewapend met deze informatie kunnen we een kijkje nemen naar het aanbod. De producten zijn van verschillende producenten die in verschillende behoeftes zijn gespecialiseerd. Lees hieronder welke het beste bij jou past.

1. Personenalarmering SOS-Noodknop Trackitt

Bekijk en bestel Trackitt Noodknop op Bol.com

De eerste die we zullen bespreken is de SOS-Noodknop van Trackitt, een bedrijf gespecialiseerd in apparaten met een ingebouwd Global Positioning System, beter bekend als GPS. Deze knop staat in verbinding met een app die je kunt installeren op je smartphone.

Locatie update

De tracker voelt het verschil tussen beweging en stilstand. Wanneer je beweegt, constateert hij dat vanzelf. In dat geval updatet hij de locatie om de minuut en uploadt die naar de app. Daarmee is de tracker geschikt voor zowel mensen als voertuigen. Zowel op de app als online op je account kun je nauwkeurig de exacte locatie volgen. Deze vorm van beveiliging werkt overal in Europa zonder meerprijs.

De route die de tracker af heeft gelegd kun je tot een maand terug opvragen, inclusief het aantal kilometers. Wanneer hij beweegt zie je ook de snelheid waarmee de tracker zich beweegt. Het is niet moeilijk te zien dat voor persoonsbeveiliging al deze kwaliteiten goed van pas kunnen komen natuurlijk.

Noodknop

Als je hem op je persoon draagt kun je gebruik maken van de ingebouwde noodknop. Bij het indrukken daarvan weet iedereen met toegang tot je account waar je bent. Je kunt ook bellen met de tracker.

Je kunt de noodknop ook aanschaffen in horlogevorm zodat je hem altijd bij de hand hebt. Deze is direct gebruiksklaar en werkt op een opwaardeerbare simkaart. Deze kun je opwaarderen via je persoonlijke account. Het horloge updatet iedere vijf minuten de beweging en is daarmee minder geschikt voor voertuigen, maar verder beter voor mensen. De gebruiker kan hier eveneens mee bellen.

Alzheimer tracker

Wat zeer interessant is aan de Trackitt-lijn is dat sommige modellen een Alzheimer tracker hebben. Hiermee kun je onder andere een veilige zone instellen waarin de tracker zich mag bevinden. Wanneer die buiten de ‘veilige zone’ treedt, wordt daar een melding van gestuurd naar een vertrouweling. Als u iemand kent die misschien af en toe verward raakt is dat een verademing.

De batterijduur voor een horloge is drie dagen, die voor de tracker is zeven tot veertien dagen. De tracker kost € 69,95. Hetzelfde geldt voor het horloge inclusief dementiemodule.

De Trackitt-lijn werkt met abonnementen. Hieronder ziet u de tarieven voor zowel de horloges als de noodknop:

  • €4,99 voor 1 maand
  • €14,95 voor 3 maanden
  • €26,99 voor 6 maanden
  • €47,88 voor 12 maanden

Bekijk en bestel Trackitt Noodknop op Bol.com


2. Jane alarmknop

Bekijk en bestel Jane Noodknop op Bol.com

Het eerste wat opvalt aan de Jane is dat hij voor een stuk meer gemaakt is dan alleen tracking. Deze alarmknop is speciaal gemaakt om alleenstaande ouderen langer thuis te laten wonen. Het is dan ook niet een enkele knop, maar een pakket van zes sensoren, drie waterbestendige noodknoppen en een centrale hub om ze te verbinden. Daarnaast zitten er een adapter en netwerkkabel al bij. Deze komen allemaal in verbinding te staan met de Jane app. Dat is niet niks, maar hoe werkt het?

Sensoren rondom huis

De sensoren kun je rond het huis ophangen waar de gebruiker vaak langs loopt. Deze registreren de routine die de bewoner heeft. Hoe langer die er hangen, hoe beter ze de gebruiker leren kennen. Als de alleenstaande bewoner afwijkt van de opgemerkte routine, wordt er een melding gemaakt op de app. Zo weet je al vrij snel of er iets aan de hand is. Dit is dus vooral handig voor alleenwonende ouderen met onvoorspelbare klachten, zoals verwarring of hartkwalen. Mocht je als alleenwonende al meteen merken dat er iets niet goed gaat, kun je gebruik maken van een van de noodknoppen.

Zone voor noodknoppen

De zone voor de noodknoppen is dus kleiner dan die van de Trackitt apparaten die in heel Europa werken. Het kan daarnaast wat langer duren voordat de apparaten ontdekken dat er iets mis is (afhankelijk hoe strak de routine is geprogrammeerd). De sensoren werken met het interieur van het huis zelf. De ‘veiligheidszone’ is dus kleiner dan die van de Alzheimer module.

Aan de andere kant kun je nu niet alleen de locatie weten, maar ook of iemand zich aan de routine houdt. Accuratere informatie dus, die belangrijk kan zijn als die routine erg belangrijk is om te volgen (denk aan medicijnen innemen of hygiëneverzorging). Met andere woorden, de Jane is eigenlijk geschikt voor een andere taak dan de Trackitt producten. Het komt dan ook aan op persoonlijke context. Het Jane-pakket kost € 249,- euro.

Bekijk en bestel Jane Noodknop op Bol.com


3. Fysic FM-9710RD Senioren mobiele klaptelefoon – SOS Noodknop

De Fysic is een ouderwetse klaptelefoon die speciaal gemaakt is voor senioren. In plaats van een enkele knop krijg je een heel mobieltje met alles erop en eraan.

Bekijk en bestel Fysic met SOS Noodknop op Bol.com

De Fysic FM heeft een uitvergroot scherm en extra grote knoppen. Zo kun je ook met mindere ogen en motoriek het toestel nog goed bedienen. Ook de navigatie is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Als je wil kun je die zelf nog bewerken.

Gebruiksvriendelijke basisfuncties

Je hoeft trouwens geen afscheid te nemen van alle smartphone eigenschappen. Ook de Fysic heeft een 1,3 megapixel camera, Bluetooth 3.0, een zaklampfunctie, een digitale agenda en een wekkerfunctie. Hoewel het een behoorlijke stap terug is als je een smartphone gewend bent, zitten de belangrijkste onderdelen er nog in. De Fysic FM is expres zo minimalistisch mogelijk gemaakt om het gebruik simpel te houden.

SOS functie

Dan is er nog de SOS-functie waar het eigenlijk om draait. Deze toets zit standaard op het toestel die je altijd snel in kan drukken. Je kunt van tevoren tot vijf nummers instellen die gebeld worden bij activatie. Bij het drukken op de noodknop wordt het eerste gebeld. Wanneer die niet opneemt wordt het tweede gebeld, daarna het derde, tot er iemand opneemt. Met vijf contactpersonen mag je er van uitgaan dat er altijd wel iemand opneemt.

Garantie

Er zit een garantie van twee jaar op bij aanschaf, maar kijk voor de zekerheid ook naar de aanbieder van wie je hem haalt. Als mobieltje zijn er natuurlijk een boel accessoires die je aan kunt sluiten. Je krijgt er sowieso het oplaadstation bij natuurlijk. Mocht je meer opslagruimte willen kun je die apart aanschaffen als Micro SD-kaart.

Bij Bol.com is de Fysic €72,95 op het moment van schrijven. Daarmee is het als alarmknop geen verkeerde optie, al heb je dus geen real-time GPS functie met de Fysic.

Bekijk en bestel Fysic met SOS Noodknop op Bol.com


4. Artfone C1+

Ga je voor een alarmknop op je telefoon, maar vind je de Fysic niks? Dan is er nog de Artfone C1+. Ook deze is speciaal gemaakt en geprogrammeerd naar de voorkeuren van senioren.

Bekijk en bestel Artfone met SOS Noodknop op Bol.com

De Artfone is zoveel mogelijk uitgekleed om het gebruik overzichtelijk te maken. Denk aan extra grote knoppen die verlicht kunnen worden, een grote display met simpele navigatie en verder alleen de meest belangrijke eigenschappen van een telefoon: je kunt alleen bellen, gebeld worden en via SMS berichten sturen en ontvangen. De functies zijn tot zover vrijwel gelijk met de Fysic, op het openklapmodel na. Als je meer opties wil is het beter om een smartphone te nemen en een draagbare alarmknop met app aan te schaffen.

Extra handig is dat het oplaadstation een dock is. Je hoeft de aansluiting voor het opladen dus niet te controleren, je schuift de telefoon er zo in. Daarnaast heeft hij valbescherming, dus onhandigheid is geen probleem meer.

Het geheugen is vrij klein met 32MB. Toch kan hij worden uitgebreid met een SD-kaart voor extra opslagruimte tot 32GB. Daarmee heb je evenveel geheugen als een tablet van gemiddelde prijsklasse. Er is ook een luidspreker ingebouwd die extra hard kan voor slechthorenden. De contactlijst kan tot 100 mensen onthouden.

SOS Functie

Dan is er nog de SOS-functie zelf. Ook deze telefoon kan vijf nummers verbinden aan de SOS-knop. Deze functie werkt hetzelfde als die van de Fysic: ieder nummer wordt afgebeld in de volgorde die je zelf instelt, tot iemand opneemt. Op die manier heb je zoveel mogelijk zekerheid dat iemand komt te weten wat er met je aan de hand is. De Artfone C1+ komt met een fabrieksgarantie van een jaar en is te krijgen voor € 69,70 euro.

Bekijk en bestel Artfone met SOS Noodknop op Bol.com


5. Doro 3500 in combinatie met Doro telefoon

Met de Doro 3500 alarm trigger draait het om de kern, de alarmknop zelf. Deze kun je om je hals of pols dragen, of in je jaszak stoppen. Hij is klein, discreet en waterbestendig. Je kunt hem dus prima in de douche of regen dragen als je wil. Zo heb je hem echt altijd bij.

Bekijk en bestel Doro met SOS Noodknop op Bol.com

Deze alarmknop werkt in combinatie met de Doro telefoons, die veel gelijkenissen tonen met de mobieltjes die hierboven beschreven zijn. Er zijn meerdere inklapmodellen, maar er zijn ook modellen zonder klep. Allemaal hebben ze de lay-out van oudere mobieltjes met grote displays en knoppen. Ze komen inbegrepen met oplader en meestal ook met headset. Er zijn meerdere kleuren beschikbaar voor iedere versie. De mobieltjes komen zelf ook met een assistentie-knop.

Smartphone modellen

Doro verkoopt ook smartphone modellen. Deze werken compleet via touchscreen met icoontjes in plaats van knoppen zoals die hierboven. Toch is er verschil met normale smartphones, want deze hebben een makkelijkere interface en grotere weergave.

Er is meer verschil tussen de smartphones dan tussen de knopmodellen. Voor sommige is extra veel zorg uitgegaan voor de geluidskwaliteit zodat alles te verstaan is, ook zonder goed gehoor. Andere versies zijn verstevigd en waterdicht zodat je ze kunt laten vallen en zelfs af kunt wassen onder de kraan. Het grote voordeel van smartphones is natuurlijk dat je er veel meer mee kan. Via de appstore kun je altijd nog extra apps downloaden wanneer nodig, van spelletjes tot gezondheidsmeters. De besturingssystemen zijn gebaseerd op Android en kunnen vaak gebruikt worden in combinatie met Google Assistant. Zo heb je het beste van twee werelden, namelijk een discrete alarmknop en een compleet functionerende smartphone.

Doro heeft meerdere modellen beschikbaar op Bol.com, dus kijk goed naar welke het beste bij je aansluit als je voor een smartphone besluit te gaan. De prijzen verschillen per model en per aanbieder, want de telefoons worden vaak uitbesteed aan online retailers voor de verkoop.

Bekijk en bestel Doro met SOS Noodknop op Bol.com


6. Fysic FX-7010 in combinatie met Fysic telefoonsysteem

De Fysic FX hier is de alarmknop in kwestie. Net als de Doro is die klein en draagbaar gehouden. Hij komt met een riemclip en halskoord. Net als de voorgaande alarmknoppen werkt hij op zelf geprogrammeerde nummers om te bellen in geval van nood. Bij deze zijn echter slechts twee contacten mogelijk in geval van nood (bij die hierboven was dat meestal vijf). Als allebei de contacten niet thuis zijn heb je dus een behoorlijk probleem.

Bekijk en bestel Fysic op Bol.com

Het bereik is dan wel weer prettig. Binnen is dat 50 meter, buiten maar liefst 200. Je zal dus bijna altijd binnen telefoonbereik vallen wanneer je dat nodig hebt. Ook de batterijduur is een behoorlijke 150 uur als hij op standby wordt gehouden. Er zit 24 maanden fabrieksgarantie op de alarmknop, op de batterij twaalf. De knop kost los € 84,99.

De knop werkt in verbinding met de telefoon van Fysic die je erbij koopt. Net als de Doro-lijn kun je de knop combineren met meerdere modellen van dezelfde producent. Er zijn ook huistelefoons beschikbaar, maar de mobieltjes hebben de noodknoppenfunctie waar we ons op focussen voor deze review.

De mobieltjes hebben veelal dezelfde eigenschappen als de Doro-variant: grote, verlichte knoppen, vergrote display, zaklamp- en agendafunctie, en een SOS-knop. Sommige modellen hebben ook nog GPS. Zo hoef je vrijwel niks in te leveren op de vele mogelijke functies voor een noodknop. Die versie kostte € 79,99. Andere, minder luxe versies kosten ongeveer de helft.

Naast de verscheidene modellen zijn er accessoires los bij te bestellen van dezelfde producent. Denk aan extra bescherming, hoesjes en hoofdtelefoons.

Bekijk en bestel Fysic op Bol.com


Redenen voor een alarmknop

Een alarmknop is een serieuze zaak. Zeker wanneer je kwalen hebt die op kunnen spelen op onvoorspelbare tijden. Iemand snel kunnen bereiken kan daarom een veilig gevoel geven, ook in je dagelijkse bezigheden. Daarnaast kunnen veel knoppen die we zullen bespreken meer dan alleen dat. GPS, toepassingen voor Alzheimer, routinechecks en meer zijn allemaal mogelijk. Daarom komt een alarmknop aan veel meer te pas dan alleen gezondheidsuitdagingen. Lees hieronder een greep uit de mogelijkheden.


Waaraan voldoet een goede alarmknop?

Veel van de knoppen hieronder komen als onderdeel van een groter pakket. Dat is allemaal goed en wel, maar zo kunnen we uit het oog verliezen waar het om draait. Wat is nou belangrijk aan de knop zelf?

Ergonomie

Niet alles wat belangrijk is aan een alarmknop is technisch. Je moet er ook snel bij kunnen wanneer je dat nodig hebt. Als je gedwongen bent om het te dragen waar je niet zomaar bij kan, is dat gevaarlijk. Je reactietijd is van belang bij nood, zeker als je binnen korte tijd de kans niet meer hebt om er op te drukken (bij het verlies van bewustzijn bijvoorbeeld).

Ook zonder een gebruiksvriendelijke interface zul je niet ver komen. Wat handig is voor wie kan altijd verschillen natuurlijk. Sommige mensen vinden het fijn om de knop op als apart apparaatje te hebben, anderen vinden die prettiger op hun telefoon. sommige pakketten hieronder hebben allebei. Weeg daarom af welke knop het beste bij je leefstijl aansluit.

Batterijduur

Het is erg prettig als je knop licht en klein genoeg is om je routine aan te kunnen houden. Dat kan echter alleen als ook de batterij lang genoeg meegaat om geen rekening mee te hoeven houden. Daarom is een grote batterij een must.

Persoonlijke behoeftes

We gaan dadelijk kijken naar een aantal verschillende alarmknoppen in alle vormen en maten. Sommigen hebben GPS voor verre reizen, anderen zijn weer geschikt voor huiselijke routines. Welke alarmknop de hoogste ratings heeft daargelaten, hoe je je leven leidt is nog belangrijker bij het kiezen.


Nu we aan het einde zijn kun je alle opties naast elkaar leggen. Zoals je al gemerkt hebt draait het vooral om hoe je je leven indeelt. Voor reizigers is de Trackitt-lijn de beste, voor alleenwonende ouderen is dat de Jane set. Senioren die graag mobieltjes willen kunnen kiezen uit combinaties van knoppen en telefoons. Voor degenen die het aandurven zijn zelfs smartphones mogelijk. Ik zou zeggen, kies met zorg en blijf veilig.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Technologie
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies