Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

7 tips voor een dagje weg met senioren

7 tips voor een dagje weg met senioren

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Met de toenemende vergrijzing in ons land vinden we steeds meer senioren in ons midden. Dat maakt het makkelijker om een uitje te vinden dat ook geschikt is voor mensen die een respectabele leeftijd bereikt hebben. Deze groeiende doelgroep heeft immers ook de behoefte om erop uit te gaan. Toch zijn lang niet alle dagjes weg of activiteiten geschikt voor senioren en zullen er weloverwogen keuzes gemaakt moeten worden. In dit artikel helpen we daarbij door een aantal goede tips te geven voor een dagje weg met senioren.


 

Comfort, ontspanning, genieten

Als je de jongste niet meer bent, kan dat natuurlijk niet alleen van invloed op je werksituatie zijn. Alledaagse dingen kunnen wat minder comfortabel zijn en interesses kunnen verschuiven. Zeker wanneer we het hebben over een dagje weg. Het spreekt voor zich dat activiteiten als dancefeesten bezoeken en mountainbiken in het bos voor senioren vaak niet tot de opties behoren, alhoewel een enkeling de regel soms nog wel eens ontkracht natuurlijk. Over het algemeen zullen dagjes uit voor senioren echter veel meer in het teken staan van ontspanning, comfort en tegelijkertijd genieten. En dat dat prima mogelijk is tonen we wel aan met onderstaande tips en suggesties.


1. De dierentuin

Niets zo leuk als aapjes kijken (of andere dieren). Een bezoek aan de dierentuin blijft altijd tot de opties behoren. Leeftijd doet er in de dierentuin namelijk niet toe en voor jong en oud is er genoeg te beleven. Vaak is dit ook sterk afhankelijk van welke dieren je graag wilt bekijken, maar over het algemeen hoef je je in de dierentuin niet gauw te vervelen.

Er zijn namelijk vrijwel altijd horecagelegenheden in dierentuinen te vinden, waarbij je samen met je gezelschap kunt genieten van een hapje of een drankje. Ook zijn bijna alle dierentuinen rolstoelvriendelijk. Ideaal voor senioren die moeilijk ter been zijn en niet (of lastig) te voet door de dierentuin kunnen struinen. In Nederland zijn genoeg dierentuinen te vinden, elk met eigen bijzonderheden. Zo heeft Burgers’ Zoo in Arnhem het grootste levende koraalrif van Europa, Artis in Amsterdam een hele bijzondere plantentuin en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam een aantal prachtige tijgers en leeuwen. De keuze is reuze en er is voor ieder wel wat wils te vinden.


2. Pretparken

Misschien niet de meest voor de hand liggende tip voor een dagje weg met senioren, maar pretparken zijn natuurlijk ook prima te bezoeken door ouderen. Ook pretparken hebben namelijk vrijwel altijd iets te bieden voor jong en oud. Een gebalanceerde combinatie van achtbanen en rustige attracties bijvoorbeeld.

Plus op elke hoek horecagelegenheden waar men terecht kan voor een versnapering of een complete maaltijd, terwijl de (klein)kinderen die wellicht mee zijn zich vermaken in de allersnelste achtbanen en attracties. Net zoals dierentuinen zijn de meeste pretparken geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten. Ook voor senioren die moeilijk ter been zijn valt er dus nog genoeg te beleven.

Wie op zoek is naar een geschikt pretpark voor senioren, komt al gauw uit bij de Efteling. Niet voor niets is dit al jaren het populairste pretpark van ons land. Wie kent de iconische attracties zoals het Sprookjesbos, de Droomvlucht of de Fata Morgana niet? De Efteling heeft iets magisch en blijft dit hebben, waardoor sommige mensen zelfs meerdere malen per jaar het pretpark bezoeken. Zowel in de zomer als in de winter is er in de Efteling genoeg te doen, waardoor het bezoeken van dit pretpark het gehele jaar door tot de opties behoort.


3. Wellness

Wie aan een dagje weg denkt, denkt vooral eerst aan pretparken of dierentuinen. Toch hoeft een dagje weg voor senioren niet per se leeuwen of attracties te bevatten. Zo kun je namelijk ook kiezen voor een dagje ultieme ontspanning in een omgeving die in het teken staat van wellness. Thermae 2000 in Valkenburg biedt die gelegenheid bijvoorbeeld. In het zuiden des lands kan men terecht voor een dagje heerlijk badderen in warm water, een massage, saunabezoek of diverse schoonheidsbehandelingen.

En welke senior vindt dat nou niet prettig? Een dergelijk dagje weg kan heel bevorderlijk zijn voor zowel de fysieke, als de mentale gesteldheid. En wie klaar is met badderen of in de sauna zitten kan genieten van een hapje en een drankje in het inpandige restaurant. In navolging van de dierentuinen en de Efteling is ook Thermae 2000 prima toegankelijk voor mensen die in de rolstoel zitten. Een hele goede tip dus voor een dagje weg met senioren!


4. Madame Tussauds

In hartje Amsterdam ligt een bijzonder museum, gevuld met realistische en gedetailleerde wassen beelden van beroemdheden. We hebben het natuurlijk over Madame Tussauds, een museum dat mensen van alle leeftijden uitnodigt om een dagje naar Amsterdam te komen. In deze goede tip voor een dagje weg met senioren kun je onder andere wassen beelden vinden van Obama, George Clooney en Johnny Depp. En omdat je vrij bent om met deze wassen beelden op de foto te gaan, zul je ongetwijfeld thuiskomen met genoeg materiaal om een heel album te vullen.

Madame Tussauds is overigens niet alleen in Amsterdam te vinden, maar ook in Berlijn, New York en Hong Kong. Grote kans dus als je de naam van het museum laat vallen dat men het herkent. Aangezien Madame Tussauds voor jong en oud toegankelijk is en ook geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn, mag deze tip niet ontbreken in dit lijstje.


5. Musea

Navolgend op bovenstaande tip zijn er natuurlijk nog veel meer musea in Nederland te vinden die over het algemeen prima te bezoeken zijn door senioren vanwege het rolstoelvriendelijke karakter. Voorbeelden? Het Rijksmuseum in Amsterdam bijvoorbeeld. Het Gemeentemuseum in Den Haag. Het Boijmans – Van Beuningen museum in Rotterdam. Of het Centraal Museum in Utrecht. Vrijwel elke grote stad in Nederland heeft wel een museum en in praktisch elk geval betreft het een toegankelijk pand zodat senioren die niet (of minder) goed ter been zijn ook gewoon van de collectie kunnen genieten. Een prima uitje voor senioren dus! Meer bezienswaardigheden voor senioren vindt je hier.


6. Concert & theater

Ook erg goed te doen voor en met senioren: een concert bezoeken of een voorstelling in het theater bekijken. Concerten in allerlei genres vinden door geheel Nederland plaats. Soms in kleine zaaltjes ergens achteraf waar de toegankelijkheid te wensen over laat, maar vaak ook gewoon in grote zalen waar je prima met een rolstoel of rollator naar je zitplaats kunt manoeuvreren. Zeker in de grotere zalen als de Ziggo Dome in Amsterdam of Ahoy in Rotterdam wordt er goed rekening gehouden met mensen die minder goed ter been zijn. Zo zijn er speciale parkeerplekken, ruime liften en is de begane vloer geheel gelijkvloers. Voor theaters geldt uiteraard precies hetzelfde. Ook deze zijn ingesteld op bezoekers die minder mobiel zijn. Je kunt als senior (of met senioren) dus prima een cabaretvoorstelling of musical bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over de verplaatsing van A (meestal de auto) naar B (de zitplaats) en vice versa.


7. Alternatieve uitjes

Wie op zoek is naar een dagje weg voor senioren, kan vast en zeker met de bovenstaande tips vooruit. Echter hoeft het niet altijd zo te zijn dat je stad en land moet afreizen om een leuk dagje weg te hebben met senioren. Vaak is er in de lokale omgeving ook meer dan genoeg te doen waar je mogelijkerwijs (nog) helemaal geen weet van hebt. Pak daarom vooral eens een regionaal weekblad erbij. Vaak staat hier een agenda in met activiteiten die op de planning staan. Zo ontdek je soms de leukste dingen bij jou in de buurt, zoals een kasteeldag bij een oude ruïne of live-muziek in de lokale brasserie.

Het is leuk om een senior (of het meervoud daarvan) te verrassen met een dagje weg, maar het kan ook geen kwaad even te vragen waar de voorkeuren en/of beperkingen liggen. Mogelijkerwijs kun je het dagje weg hierop afstemmen. De bovenstaande tips zijn ieder geval geschikt bevonden voor senioren, maar wanneer je een dagje weg gevonden hebt in de buurt, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Bel daarom altijd even van tevoren met de organisatie achter het dagje weg om te vragen of het ook geschikt is voor senioren. Zo kom je nooit voor onverwachte verassingen te staan (bijvoorbeeld wanneer de activiteit in kwestie moeilijk toegankelijk is voor senioren). Oudere mensen kijken doorgaans met veel verwachting ergens naar uit. Als ze dan lekker gemaakt zijn met een dode mus, kan de teleurstelling extra groot zijn. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen en een belletje naar de organiserende partij is tenslotte zo gemaakt.


Ouderdom komt met gebreken

Naarmate de kwaliteit van het leven toeneemt, worden we steeds ouder. Daarom zie je dat de pensioengerechtigde leeftijd blijft stijgen. Kon je eerder nog met 65 jaar stoppen met werken, is dat inmiddels 68 jaar geworden. Ben je van een jongere generatie, dan zul je waarschijnlijk door moeten werken tot je de leeftijd van 70 hebt bereikt. Je wordt dan capabel en gezond genoeg geacht om je werk tot je 70e goed uit te kunnen blijven voeren. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Want naarmate we ouder worden, kunnen we te maken krijgen met kwaaltjes en andere ouderdomsverschijnselen. Zo kan het bijvoorbeeld voor komen dat we op hoge leeftijd niet meer goed ter been zijn. Welke invloed dat heeft op het werk dat gedaan wordt, zal per situatie verschillen. Mogelijk moet men een stapje terug doen, zeker wanneer het gaat om (zware) fysieke arbeid.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies