Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

Wat is de beste dagcrème voor een oudere huid?

Wat is de beste dagcrème voor een oudere huid?

Laatst bijgewerkt: 4 oktober 2022

Iedereen wordt ouder. Daar is natuurlijk niets aan te doen. Eén van de dingen waaraan je het snelst ziet dat je ouder wordt, is je gezicht. Wondercrèmes bestaan helaas niet, maar er bestaan gelukkig wél goede crèmes waarmee je fijne lijntjes en rimpeltjes wat kan verzachten en waarmee je een gezonde ‘glow’ kan creëren op je gezicht. Wat is nu de beste dagcrème voor een oudere huid? Wij zochten het voor je uit. In dit artikel lees je alles over de beste dagcrème voor de rijpere huid én wat de juiste ingrediënten voor de oudere huid kunnen doen.

Dagcrème Superdefense van Clinique voor de oudere huid


Bekijk en bestel Clinique Superdefense op Bol.com

Deze dagcrème van Clinique is een echte klassieker voor de rijpere huid. De SPF 20 beschermt uitstekend tegen zonneschade en voorkomt daarmee een groot aantal rimpels. Bovendien voorkom je ermee dat je snel in je gezicht verbrandt als je een hele lichte huid hebt. Door deze dagcrème elke ochtend aan te brengen, zit zonbescherming (de belangrijkste anti-huidveroudering) in je routine.

Voor – en nadelen
De crème Superdefense is parfumvrij, en dat is een groot pluspunt. Parfum irriteert bij veel mensen, en huidirritatie zorgt voor extra verouderingsverschijnselen.
Een kritiekpuntje betreft deze dagcrème is dat hij prijzig is (50 euro) en in een potje verpakt is. De werking van antioxidanten kan bij in een pot verpakte crème niet veel voorstellen. Ook voor de hygiëne is het jammer. Wat echter een voordeel is van een pot, is dat je altijd ziet hoeveel je nog hebt van je crème. Veel mensen vinden het storend dat je hier met een airless pompverpakking geen zicht op hebt.

Een degelijke keuze

Door de SPF factor 20 en de parfumvrije formule blijft de Superdefense van Clinique echter één van de beste dagcrèmes voor de oudere huid. Door de zonbescherming kan je zorgeloos naar buiten, en de afwezigheid van parfum is gunstig, zeker voor de gevoelige huid.

Bekijk en bestel Clinique Superdefense op Bol.com


Dagcrème 7 Effects van Olaz voor de rijpere huid

Bekijk en bestel Olaz 7 Effects op Bol.com
De Olaz Total Effects 7 in 1 parfumvrij belooft zeven tekenen van huidveroudering en oneffenheden tegen te gaan. De Total Effects:

 • gaat lijntjes en rimpels tegen
 • hydrateert de rijpere huid
 • egaliseert de huidtint
 • maakt grote poriën kleiner
 • verzacht de huidstructuur
 • verbeterd de helderheid van de huid
 • verstevigd

Een belangrijk pluspunt van deze dagcrème is het ingrediënt niacinamide. Dit mooie stofje zorgt voor een verbeterde huidbarrière, het zorgt voor de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren en een mooie teint. Door de airless pompverpakking blijven de werkzame stoffen in de crème goed bewaard.
Deze dagcrème kost 19,95, maar is ook vaak in de aanbieding bij de diverse drogisten. Voor een goed verpakte crème met onder meer niacinamide, is dit product gunstig geprijsd.

Er zijn verschillende uitvoeringen van deze dagcrème, zoals 7 Effects Parfumvrij en 7 Effects SPF 15. Het is dus de vraag of je de afwezigheid van parfum belangrijk vindt, of de aanwezigheid van zonbescherming. Als je graag de parfumvrije versie aanschaft, is het belangrijk om overdag een zonbeschermingsproduct te gebruiken.

Bekijk en bestel Olaz 7 Effects op Bol.com


Vichy Aqualia Thermal voor droge huid

Bekijk en bestel Vichy Aqualia Thermal op Bol.com

De moisturizer van het merk Vichy is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksartsen in de cosmetische dermatologie. Het resultaat is een parfumvrije, parabenenvrije dagcrème met niacinamide tegen huidveroudering. Naast de mooimaker niacinamide bevat deze dagcrème zoethoutwortelextract, dat de huidbarrière verbetert en pigmentvlekken doet vervagen. Tot slot bevat de moisurizer squalaan, een kostbare, huideigen stof die de huid hydrateert en laat stralen.

Het prettige van deze dagcrème is dat hij ook geschikt is voor de gevoelige huid. Deze crème is verkrijgbaar in twee varianten: voor de normale tot vette huid en voor de normale tot droge huid. Een nadeel is dat er geen zonbescherming in deze dagcrème zit. Deze moet je dus gebruiken naast de dagcrème. Tegelijkertijd heeft de afwezigheid van zonbescherming een voordeel: je kan deze crème ook ‘s nachts gebruiken als extra verzorging.

De crème bevat zeer veel werkzame stof voor de oudere huid en kost rond de 20 Euro.

Bekijk en bestel Vichy Aqualia Thermal op Bol.com


De kenmerken van een oudere huid

De rijpere huid heeft een paar kenmerken waardoor ze langzaamaan een minder jeugdige uitstraling krijgt. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Moeilijker vocht vasthouden: de huid droogt wat sneller uit.
 • Verlies van elasticiteit
 • Het collageengehalte in de huid neemt af, waardoor rimpeltjes verschijnen.
 • Dode huidcellen laten moeilijker los, waardoor je huid er in de ochtend wat doffer uit kan zien.
 • Zon zorgt voor meer dan 90% van alle rimpels en kan ook voor pigmentvlekken zorgen.

Naast rimpeltjes, zijn er dus ook een paar andere factoren die zorgen dat je huid er ouder uit komt te zien. Dit is niet geheel te voorkomen, maar een goede dagcrème kan zeker wat verschijnselen verminderen! Als je de dacrème gebruikt in combinatie met een exfoliant met de ingrediënten salicylzuur of glycolzuur, kan je zorgen voor een heel frisse teint.

Iedereen krijgt tijdens het ouder worden last van bepaalde lach-, denk-, of fronsrimpels. Dit hoort bij het ouder worden en dit kan je niet wegsmeren met een goede dagcrème.


Kenmerken van een goede dagcrème voor de oudere huid

De oudere huid heeft, zoals je net las, te maken met een paar factoren die je er ouder uit doen zien. Het verlies van collageen, het ontstaan  van pigmentvlekjes en een doffere uitstraling zijn de belangrijkste veranderingen. Je wilt dus bestanddelen in je dagcrème die deze verschijnselen tegen gaan.  Van de volgende ingrediënten is bewezen dat ze actief werken tegen huidveroudering:

 • Niacinamide: dit is vitamine B3. Van niacinamide is aangetoond dat het de huidbarrière versterkt, dat het beschermt tegen zonneschade en dat het licht exfolieert (het loslaten van dode huidschilfers). Alles bij elkaar is het één van de belangrijkste ingrediënten om de gevolgen van huidveroudering te verzachten. Niacinamide is tegenwoordig te vinden in steeds meer betaalbare crèmes.
 • Een SPF factor (zonbescherming. Deze moet in je dagcrème zitten, of smeer je op je gezicht onder je dagcrème.
 • Squalaan: een stofje dat elk organisme aanmaakt, maar dat minder aangemaakt wordt naarmate je ouder wordt. Squalaan is geschikt voor elk huidtype en geeft de huid een gezonde glow.
 • Vitamine A (zuur), ook wel retinol genoemd. Deze stof stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine.
 • Hyaluronzuur: komt van nature voor in onze huid en zorgt dat vocht goed vastgehouden wordt. Het kan fijne lijntjes verminderen en rimpels wat opvullen.
 • Zoethoutwortelextract: helpt bij het vervagen van oppervlakkige pigmentvlekken.

De beste dagcrème voor de oudere huid kan per persoon verschillen

Helaas bestaan er geen crèmes met al deze geweldige ingrediënten tegelijk in één flesje of potje. Er zijn wel goede dagcrèmes die er meerdere bevatten.  Daarom zal je waarschijnlijk moeten kiezen welk van deze ingrediënten jou het meest aanspreken. Dat een goede dagcrème voor de oudere huid niet duur hoeft te zijn, lees je verderop in het artikel.

Hieronder doen we een paar suggesties voor goede crèmes die de oudere huid ondersteunen en mooier maken. Wonderen kan je niet verwachten, maar bij het langer smeren van een goed product zal je op de langere termijn zeker resultaat zien. We bespreken de drie beste, maar zeer verschillende dagcrèmes voor de oudere huid.


Wat vind jij belangrijk aan een dagcrème voor de rijpere huid?

In dit artikel hebben we drie verschillende suggesties van een goede dagcrème voor de oudere huid gegeven. Wat mensen prettig vinden, is namelijk erg verschillend. Vind je zonbescherming bijvoorbeeld belangrijk, of heb je last van een gevoelige huid? Dit zijn factoren die mee kunnen spelen in je keuze.
Hoewel dagcrèmes voor de oudere huid geen wonderen doen, staat het vast dat je huid wel wat extra verzorging kan gebruiken als je ouder wordt. De huid houdt vocht minder goed vast en je zal wat sneller last hebben van fijne lijntjes en een doffe teint. Een goede dagcrème kan daarbij helpen.

De meeste dagcrèmes met werkzame stoffen (dus bestanddelen die echt iets doen voor je huid) zijn wat prijziger, maar de goede dagcrème van Olaz bewijst dat dat niet per se hoeft.
Als er geen zonbescherming in de dagcrème van je keuze zit, raden we aan om deze altijd te gebruiken naast de dagverzorging. Zon veroorzaakt namelijk meer dan 90% van alle rimpels.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzorging
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies