Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

5 Tips bij het overstappen van zorgverzekering 2023

5 Tips bij het overstappen van zorgverzekering 2023

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Eens per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Verzekeraars maken eind november of begin december hun nieuwe premies voor het volgende jaar bekend. Zolang je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Deze periode wordt tegenwoordig ook wel het zorgseizoen genoemd. In dit artikel lees je 5 tips waar je bij het overstappen naar een andere zorgverzekering op kunt letten.


Tip 1: Ga na welke zorgbehoefte je hebt

Welke basisverzekering je kiest maakt over het algemeen weinig uit, want wat daar aan vergoedingen in zit wordt bepaald door de regering en niet door de zorgverzekeraar. Dat is echter een heel ander verhaal met de eventuele aanvullende verzekeringen. Het is goed om bij jezelf na te gaan welke zorgbehoefte je volgend jaar wel en niet zou kunnen hebben, zoals tandzorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen, en kies hier de beste aanvullende zorgverzekering voor.


Tip 2: Aanvullende verzekering bij andere verzekeraar

Het is niet altijd de meest voordelige optie om je basisverzekering en aanvullende zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dat is echter ook geen verplichting. Je kunt dus eerst de basisverzekering kiezen die voor jou het meest voordelig is en vervolgens je gewenste aanvullende verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar.


Tip 3: Hou rekening met de zorgcontracten

Een zorgverzekeraar heeft vaak niet contracten afgesloten met alle mogelijke zorgverleners. Het is dus altijd goed om te checken dat je makkelijk terecht kunt bij een bepaalde zorginstantie in je eigen omgeving. Het ontbreken van een contract kan bijvoorbeeld betekenen dat je slechts een deel van de kosten terugkrijgt, of dat je verder moet reizen om dezelfde zorg te krijgen. Dat geldt overigens niet voor een spoedsituatie, dan kun je gewoon in elk willekeurig ziekenhuis terecht en geeft dat nooit gedoe met je verzekeraar.


Tip 4: Bepaal het beste eigen risico

Standaard heeft iedereen een vast eigen risico. In 2023 is dat een bedrag van 385 euro. Je kunt echter besparen op je premie door het maximale eigen risico te verhogen. Hoe hoger dat bedrag, hoe meer kosten je bespaart op je maandelijkse zorgpremie. Wanneer je van verwacht in het volgend jaar veel zorgkosten te zullen maken dan is het zelden een goed idee om je eigen risico vrijwillig te verhogen.


Tip 5: Vergelijk zorgverzekeringen goed

Het laatste punt om op te letten blijft nog altijd het goed met elkaar vergelijken van zorgverzekeringen. Niet alleen op prijs, maar ook op zorgcontracten met voor jou relevante zorginstanties en allerlei andere aspecten zoals makkelijk met een app kunnen declareren of de waardering van de klantenservice. Online vergelijkers geven een compleet beeld en maken kiezen veel makkelijker.


Conclusie

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, dus het is slim om aan het eind van elk jaar de nieuwe premies te bestuderen en alle nieuwe zorgverzekeringen en premies met elkaar te vergelijken. De 5 tips uit dit artikel zullen je hopelijk helpen om makkelijker de beste keus te maken.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies