Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

8x beste senioren tablet voor ouderen

8x beste senioren tablet voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 1 maart 2021

Een dagje ouder worden betekent niet een dagje achterlopen. Veel ouderen gaan mee in de nieuwste ontwikkelingen, maar dat moet wel leuk blijven natuurlijk. Zodoende is hier een selectie van tablets die goed aansluiten bij hun behoeften. Aangezien iedere producent meerdere tablets verkoopt, pak ik steeds een of een paar tablets van de maker. Zo krijg je de kern mee van wat iedere producent je kan bieden.

1. SeniorenTab

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com

Het bedrijf SeniorenTab is speciaal toegespitst op de wensen van ouderen. Dat maakt hun aanbod al meteen interessant voor senioren die graag bijtijds willen blijven. Ze hebben op het moment zeven tablets op de markt, maar ik heb mijn selectie voor deze review beperkt tot vier. Deze komen allemaal aan de beurt. Eerst bespreek ik hieronder wat je van al hun tablets mag verwachten. Ze delen namelijk ongeveer dezelfde instellingen en dat houdt het simpel.

Het handige van SeniorenTab is dat ze al voorgeprogrammeerd zijn. Allemaal zijn ze voorzien van grote knoppen met iconen. Die laten je precies zien waar je heen gaat bij het navigeren. Met de pijlen kun je een scherm verder of terug gaan, dus je kunt niet verdwaald raken. Je ziet ook de tijd en datum weergegeven in groot schrift, inclusief hoeveel stroom je nog hebt.

SeniorenTab mogelijkheen

Via de tablet kun je een mailaccount aanmaken, foto’s en video’s maken, internetten, Skypen en Whatsappen, berichten en foto’s sturen en ontvangen. Met een druk op de knop kun je ook tv kijken en de zender uitkiezen. Je kunt ook filmpjes op Youtube zien als je wil. Je kunt verscheidene kranten lezen via teletekst of andere aanbieders. Er zijn daarnaast een boel spelletjes beschikbaar, inclusief memorygames en klassiekers zoals Spider Solitaire. Je kunt ook shoppen op webshops, weerberichten zien, internetbankieren en je zorgapps checken als je dat fijn vindt. Je zult nooit meer dan acht apps tegelijk op het scherm zien staan. Zo raak je nooit overweldigd.

De tablets worden gebruiksklaar geleverd. Met de begininstellingen kun je alles doen wat hierboven aangegeven is. Als dat niet genoeg is, kun je ook nog zelf apps toevoegen. Hoe je dat doet staat in de handleiding die je meekrijgt. Mocht dat even niet lukken, dan kun je met een druk op de knop hulp op afstand aanvragen.

SOS Knop

Er is ook een SOS-knop die je zelf (of iemand anders) in kan stellen. Bij het drukken op de knop wordt contact gemaakt met het nummer van iemand die je vertrouwt. Daarnaast wordt je precieze locatie doorgegeven.

Voor alle tablets zijn extra accessoires beschikbaar, zoals stylus pennen (aanwijsstokjes), hoesjes, geheugenkaarten, standaarden en draadloze toetsenborden. Verzending is gratis (mag ook wel natuurlijk).

Per producent geef ik op wat de voordelen en nadelen zijn. Hieronder zie je die van SeniorTab op een rijtje.

Voordelen

 • Zeer goed toegespitst op ouderen
 • Gemiddelde prijsklasse
 • Handleiding inbegrepen
 • Sounddock mogelijk voor extra goed geluid en comfort

Nadelen

 • Lastig te personaliseren
 • Beperkingen t.b.v. gebruiksvriendelijkheid
 • Niet alle specificaties zijn inzichtelijk

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com


2. SeniorenTab Archos Oxygen 101s Wifi/4G

Dit is de goedkoopste tablet van SeniorenTab, al scheelt dat niet veel met de op een na goedkoopste. Deze tablet heeft alle voordelen die hierboven beschreven zijn. Het is een toegankelijke en moderne versie van de SeniorenTab. Deze tablet kost € 299,- en kan via de onderstaande link worden besteld.

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com


3. SeniorenTab Samsung Tab A10.1 Wifi /4G

Met een resolutie van 1920×1080 en een intern geheugen van 32 gigabytes lijkt dit zeker een upgrade te zijn van de vorige, al kan ik helaas niet zien hoeveel het precies scheelt. Samsung is natuurlijk een bekende en vertrouwde aanbieder voor apparaten wereldwijd. Deze tablet kost € 369,- en kan via de link hieronder worden besteld.

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com


4. SeniorenTab Lenovo M10 HD Wifi/4G

Deze tablet heeft dubbele speakers en Dolby Audio, voor extra hoge kwaliteit videobellen en muziek luisteren. Wederom zijn extra specificaties moeilijk te vinden. Dit is volgens de site het meest verkochte model. Hij kost € 319,- en kan via de webshop worden besteld.

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com


5. SeniorenTab Archos Oxygen 101s Wifi/4G met sounddock

Dit is dezelfde als de eerste in deze rij, maar in deze optie is een extra sounddock opgenomen. Deze is aansluitbaar via Bluetooth.

De sounddock is een extra speaker waar je de tablet in kan zetten. Hiermee heb je beter geluid en kan hij rechtop staan, ideaal voor videobellen. Hij laadt ook op wanneer hij in de standaard zit. Voor € 319,- kan hij via de webshop worden besteld.

Bekijk alle SeniorenTabs op Bol.com


6. iPad

Er zijn natuurlijk meerdere iPads, dus ik richt me vooral op de gemiddelde iPad voor de consument. Als eerste moet ik zeggen dat je met iPads vrijwel altijd duurder uit bent dan met vergelijkbare tablets. Het is aan jou om uit te maken of ze dat waard zijn natuurlijk. Dat gezegd hebbende zijn er massa’s webshops die refurbished artikelen verkopen. Sommige van die webshops focussen zich zelfs exclusief op Apple producten.

Bekijk iPads op Bol.com

Refurbished producten zijn bij de juiste webshops van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, waardoor je maar weinig inboet aan hoe goed of ‘nieuw’ het apparaat voelt. De prijzen die ik hieronder noem zijn van de officiële site, want op refurbished sites kunnen die redelijk uit elkaar liggen. Daarnaast kunnen daar andere voorwaarden van toepassing zijn. Een standaard iPad kost € 388,50. Daarvoor kun je je iPad wel een beetje verpersoonlijken. Zo kun je een kleur kiezen en je gegevens of een boodschap op de behuizing laten graveren als je wil. Dit is inbegrepen bij de standaardprijs.

Schermgrootte

Het scherm heeft vrijwel dezelfde grootte als die van de SeniorTab Samsung Tab A10.1. Met een groot scherm kun je alles makkelijker vinden, dus zeker geen overbodige luxe.

Toegankelijkheid

Extra fijn en waarschijnlijk uniek aan Apple iPads is de gebarentaal die je kunt gebruiken. Wanneer je Facetimet met meerdere mensen (videobellen dus), is het scherm normaliter opgedeeld in kleine schermen waar iedereen evenveel ruimte heeft. Maar een Apple iPadcamera kan automatisch detecteren of iemand gebarentaal gebruikt, en zijn weergave uitvergroten. Als iemand zijn gehoor kwijt is kun je alsnog zijn gebarentaal volgen.

Ondersteuning middels App Store

Apple heeft natuurlijk zijn eigen appstore waar je veel verschillende games en apps kan vinden. Daarnaast kun je met een intuïtieve interface nu makkelijk dingen tekenen of zelf notities schrijven. Ideaal als je al die knoppen even zat bent (check wel of je iPad nieuw genoeg is voor deze opties). Mocht je sowieso een nieuwe willen, krijg je bij aankoop een jaarabonnement van Apple TV+. Daarmee kun je massa’s films en series kijken voor zolang het abonnement strekt.

Smart keyboard

Een ander voordeel is dat je een Smart Keyboard kunt gebruiken. Deze hoef je slechts aan je tablet te koppelen om het te laten werken. Dat maakt het typen een stuk makkelijker, zeker als je vaak berichten stuurt of in de zoekbalk typt. Veel Apple producten moet je eerst ‘pairen’, waarbij apparaten met elkaar verbinden via het internet, maar dat is met een Smart Keyboard niet meer nodig. Ideaal voor mensen die zich liever niet bezig houden met allerlei technische details.

Er is wel een nadeel aan de Apple iPads voor oudere gebruikers: de lay-out is niet voor hen op maat gemaakt zoals bij SeniorTab. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn echter. Ook al zijn de knoppen niet zo groot als bij SeniorTab tabletten, je kunt toch vlot overweg met een stylus pen (hier een Apple Pencil genoemd) waarmee je kleinere icons makkelijker kunt aanklikken. Zo hoeft het alsnog niet veel werk te zijn om te navigeren. Zie je alles toch graag een maatje groter? Dan kun je ook nog bij de instellingen de standaard lettertype weergave flink uitvergroten.

Je kunt een iPad upgraden van de standaard 32GB (toch al niet weinig) naar een massieve 128GB. Zie die maar eens vol te krijgen. Daar zit wel een stevige meerprijs aan vast, want er kom zo 100,- euro bovenop de standaard prijs (en is daarmee € 488,50).

Je kunt ervoor kiezen om het AppleCare+ pakket toe te voegen voor 79,- euro. Daarmee heb je twee jaar technische ondersteuning van Apple experts en is je iPad gedekt tegen schade door ongelukjes. Met Apple Trade In kun je je tablet later weer inruilen voor een compensatie (als hij daarvoor in aanmerking komt volgens de voorwaarden). Bezorging en retournering zijn gratis.

Bekijk iPads op Bol.com

Voordelen

 • Goed te begrijpen voor veel ouderen
 • Draadloze toetsenborden mogelijk
 • Nieuwste technische snufjes en mogelijkheden
 • Ondersteuning voor alle apps in de App Store
 • Uitbreiding geheugen mogelijk
 • Gratis retourneren en Apple Trade mogelijk
 • Extra garantiemogelijkheden en service

Nadelen

 • Relatief duur
 • Voor veel ouderen lastiger te bedienen dan een SeniorenTab
 • Nadruk op technische snufjes kan toegankelijkheid in de weg zitten

7. Samsung Galaxy Tab

Samsung besteed zijn tabletverkoop soms uit aan andere retailers. Uiteraard zijn er ook refurbished webshops beschikbaar voor hun producten. Bij de juiste webshops met keurmerken zijn die nagenoeg nieuw tegen veel zachtere prijzen. Maar nogmaals, andere voorwaarden kunnen van toepassing zijn in die webshops. Daarom neem ik die niet als voorbeeld in deze review.

Bekijk Samsung Galaxy Tab op Bol.com

Samsung is natuurlijk goed vertegenwoordigd onder de tablets. Maar waar Apple er een paar verschillende had, heeft Samsung een pakhuis vol aparte modellen. Ik heb daarom gekeken naar degene in dezelfde prijsklasse die de meeste tablets hier hebben, tussen de 300,- en 500,- euro. Voor het gemak neem ik de Galaxy A7 10,4 inch LTE tablet. Deze heeft veel eigenschappen die goed van pas komen tegen de schappelijke prijs van € 259,-.

Een handige eigenschap is bijvoorbeeld de gezichtsherkenning om je tablet te ontgrendelen. Zodra de voorste camera de eigenaar herkent gaat hij van het slot. Dat scheelt gedoe met wachtwoorden. Als je toch liever de vertrouwde weg neemt kun je kiezen uit een PIN, wachtwoord of touchpatroon om je tablet te beveiligen.

Functies

Met een double-tap (twee keer snel tikken) wordt je scherm weer wakker nadat het uit is gegaan (en nog niet op slot). Met een scherm van 10,4 inch behoort de tablet daarnaast tot een van de grootste schermen in deze review, groot genoeg om altijd het overzicht te kunnen bewaren. Als je ogen moe worden van dat alles kun je nog altijd Dark Mode inschakelen, dat alle witte elementen donker maakt.

Mocht je nu verzot zijn op het maken van filmpjes met de camera van acht megapixels kan je tablet alsnog vol lopen. Gelukkig heeft de A7 daarom een slot voor microSD-geheugenkaarten tot en met een hele terabyte. De opslag begint overigens vanaf 32GB, maar kan omhoog geschroefd worden naar 64GB. De tablet heeft daarnaast een werkgeheugen van 3GB, wat bij andere aanbieders vaker 2GB is. Dat maakt hem een stuk sneller dan andere modellen.

Deze tablet is sowieso erg geschikt voor hoge kwaliteit entertainment. De Galaxy A7 heeft Quad-speakers met Dolby Atmos surround sound. Bovenop een zo groot scherm kun je met behoorlijk comfort series en films afspelen. Dat komt goed uit, want bij aankoop van de Galaxy A7 krijg je twee maanden lang een Youtube Premiumabonnement om mee los te gaan.

Ook aan beveiliging is al gedacht. Het beschermsysteem Samsung Knox beveiligt je data met meerdere lagen van afwering, voor zowel je software als je hardware.

Extra goed nieuws voor de senioren die al een Samsung smartphone hebben, want die zal automatisch kunnen synchroniseren met je Samsung tablet. Zo mis je nooit een oproep of berichtje wanneer je bezig bent.

Er is ook een interessante optie voor het delen van foto’s. Als je moeite hebt met het managen van je bestanden, of je wil dat iemand anders mee kan kijken, kun je met de A7 tablet al je content delen met mensen in je contactenlijst. Hele fotoalbums doorsturen wordt zo erg makkelijk.

Ook voor Samsung zijn meerdere accessoires te koop zoals cases en beschermhoezen. Deze kun je vinden op de site zelf, onderaan de beschrijving van de tablet die je aan het bekijken bent.

Bekijk Samsung Galaxy Tab op Bol.com

Voordelen

 • Goede prijs kwaliteit verhouding
 • Veel mogelijkheden t.o.v. de SeniorenTab
 • Goed beveiligingssysteem
 • Groot werkgeheugen
 • Geheugen kan nog verder uitgebreid worden
 • Zeer geschikt voor entertainment
 • Gratis abonnement voor twee maanden Youtube Premium

Nadelen

 • Niet speciaal toegespitst op ouderen
 • Minder technisch geavanceerde software dan Apple

8. Lenovo Tab

Bekijk Lenovo Tab op Bol.com

Ook de Lenovo tab draait op Android. Net als Samsung is het Chinese Lenovo een producent van meerdere tablets. Voor zo ongeveer iedere afmeting, vorm en budget is er wel een versie te vinden. Dat is fijn, want als je niet heel diep in je portemonnee wil tasten kun je hier prima terecht. Je kunt al een tablet met prettige afmetingen aanschaffen voor 139,- euro. Voor deze review heb ik echter weer een middenklasse genomen, in dit geval de Tab M10 FHD Plus (2e generatie). Deze is al te krijgen vanaf 249,- euro en daarmee wat minder ingrijpend dan een nieuwe iPad. Er zijn meerdere versies te krijgen met meer opties, waar je natuurlijk meer voor betaalt. De meest luxe versie kost 314,- en is daarmee nog steeds niet heel duur. Een prima variant om te overwegen dus.

Wat prettig is aan deze versie van de M10 is dat je meteen 128 GB krijgt. Je hoeft dus niet eerst een of andere upgrade te kopen. Helaas kun je niet verder uitbreiden dan met SD-geheugen tot 256 GB. Je krijgt meer geheugen als standaard dus, maar kunt daarom minder uitbreiden als gevolg.

Accessoires

Mocht je interesse hebben in meer opties: je kunt ook nog een wireless toetsenbord bij aansluiten. Deze is met 59,- euro aanzienlijk goedkoper dan veel andere draadloze toetsenborden. Dergelijke accessoires zullen wel stroom vreten natuurlijk. Zonder accessoires kun je op een volle batterij zeven uur lang surfen of ongeveer vijf uur lang films kijken. Dat is helemaal niet zo verkeerd voor deze prijsklasse. Net als de Samsung van eerder heeft deze tablet gezichtsherkenning. Het is helaas niet duidelijk of je de keus hebt uit andere verificatiemogelijkheden.

Qua audio is het weer dik in orde met Dolby Atmos en twee luidsprekers aan de zijkant. Net als de Galaxy A7 van Samsung heeft de M10 van Lenovo een acht megapixel camera achterop. De voorkant heeft ook een goede camera met vijf megapixels.

Lenovo is eerder een prijsvechter dan een marktleider. Verwacht dus niet de nieuwste snufjes en gadgets, zeker voor deze prijsklasse. Je krijgt wat er op de doos staat en niet veel meer. Overigens heb ik enige twijfel bij de reviews over Lenovo. De ratings op de Lenovo website voor de M10 tablet zijn vele malen hoger dan de reviews over het merk op fora.

Bekijk Lenovo Tab op Bol.com

Voordelen

 • Geheugen kan uitgebreid worden
 • Kan toetsenbordaansluiting krijgen
 • Relatief goedkoop
 • Gezichtsherkenning mogelijk

Nadelen

 • Geheugen uitbreiding beperkt
 • Twijfelachtige consumentenreviews

Waaraan voldoet een goede senioren tablet?

Natuurlijk zijn ouderen een erg diverse demograaf. Toch zijn bepaalde wensen vaak hetzelfde. Die heb ik omgezet in een aantal eigenschappen:

Betrouwbaarheid

Het laatste dat je wil is dat je bij het aanklikken van een spelletje je tablet ineens rook uit begint te slaan. Dat geldt natuurlijk dubbel voor splinternieuwe apparaten. Ook minder dramatische mankementen kunnen veel tijd kosten en frustratie oproepen voor het opgelost is. Voor je het weet sta je bij de balie van een servicepunt uit te leggen welke foutmeldingscode je hebt gekregen. Daarom is een apparaat dat zonder morren een lange tijd meegaat de moeite waard om in te investeren.

Degelijkheid

Tablets hoeven niet altijd de aller-allernieuwste snufjes te bevatten; sommige mensen vinden dat hij het gewoon moet doen zonder de hoofdpijn die vaak komt kijken bij nieuwe apparaten. Daarom is het wel zo prettig als de interface van de tablet op een goede manier met de gebruiker kan communiceren. Grote knoppen en weinig jargon kunnen daarbij enorm helpen.

Goede media aansluiting

De meeste ouderen hechten aan een goede band met hun omgeving. Het is daarnaast een prettig idee om altijd in contact te staan met je naasten. Daarom is een goede media aansluiting erg belangrijk. Met goede kwaliteit van geluid en beeld kun je makkelijker (video)bellen, clips opnemen en foto’s maken en versturen. Daarnaast kun je zo meer genieten van films en series.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Allemaal goed en wel dat je een mooie tablet krijgt, maar dat hoeft geen tweede hypotheek te betekenen. Daarnaast is het niet meer dan redelijk dat je de kwaliteit krijgt waar je voor betaalt.

Je kunt het beste hierop letten door naar reviews te kijken. De meeste mensen hebben een bepaalde verwachting bij het aankopen van een apparaat. Hoe hoog die verwachting is, heeft veel te maken met hoeveel ze ervoor betaald hebben. Als je veel teleurgestelde reviews leest is dat een duidelijk teken dat het in ieder geval niet van de kwaliteit is die je gekocht dacht te hebben.

Ondersteuning voor apps

Daarnaast is het belangrijk dat veel apps ondersteund kunnen worden natuurlijk. Als een app niet fijn meer werkt is het wel zo fijn dat je een alternatief kan vinden in de appstore. Als je tablet tot maar een kleine selectie apps toegang heeft, zit je al snel met de handen in het haar. Daarom moet je de ene app kunnen inruilen voor een andere in de appstore van dienst.

Denk ook even na over wat voor smartphone je hebt. Is het bijvoorbeeld een Samsung, zo ja, bevalt hij? Dan is het een goed idee om een Samsung tablet te halen. De apps van de een kunnen namelijk ook op de ander. Bij verschillende besturingssystemen kan dat niet. Daardoor moet je steeds nieuwe apps leren en verschillende stores doorlopen.

Snelheid

Met een hoge snelheid heb je niet alleen betere prestaties van je tablet, het scheelt ook veel frustraties en vastlopen bij je dagelijkse activiteiten. Je bespaart veel tijd met apparaten die snel en naar behoren werken.

Niet alle tablets zijn even snel. Dat ligt aan een aantal factoren, maar ook aan de eigenschappen van het apparaat. Kijk vooral naar het werkgeheugen en de totale opslag. Voor de beste snelheid kies je ten eerste een zo groot mogelijk werkgeheugen, ten tweede een zo groot mogelijke opslag. Je kunt zelf de snelheid beïnvloeden door zo veel mogelijk opslagruimte vrij te houden en zo weinig mogelijk apps tegelijkertijd geopend te hebben.

Uiteindelijk is geen enkele tablet perfect, en zul je ook zelf moeten afwegen wat je belangrijk vindt. Heb je een behoorlijke spaarpot staan? Hoelang wil je doen met de tablet? Hoeveel apps heb je werkelijk nodig? En vind je een standaard interface voldoende? Door de bovenstaande vragen te beantwoorden krijg je al een redelijk idee welke van de hierboven beschreven tablets je moet hebben.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Technologie
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies