Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen voor ouderen in Nederland!

Hoeveel en welke achtbanen zijn er in de Efteling?

Hoeveel en welke achtbanen zijn er in de Efteling?

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2021

De Efteling heeft momenteel 5 verschillende achtbanen. De bekendste daarvan is Python die in 1981 werd gebouwd en daarmee de oudste achtbaan is in het sprookjesachtige pretpark in Kaatsheuvel. Net zoals bij de andere attracties in de Efteling is er bij de achtbanen ook voor elk wat wils. Zo kunnen de echte adrenalinejunkies terecht in de Python en de Baron 1898, terwijl je voor een overwegend thematische ervaring bijvoorbeeld je hart op kunt halen bij de Vliegende Hollander en de Vogel Rok.


1. Python

Lengte: 750 meter
Hoogte: 29 meter
Topsnelheid: 85 km/u
Duur van de rit: 2 minuten en 8 seconden

De Python is een van de populairste en bekendste attracties van de Efteling. Het is met een lengte van 750 meter niet de langste achtbaan in de Efteling, want Joris en de Draak is 60 meter langer, maar wel de snelste. Later op de dag, wanneer de olie in de wiellagers goed is opgewarmd, kun je zelfs een topsnelheid bereiken van rond de 85 km/u. Wanneer je een echte snelheidsduivel bent kies je dus het beste voor een ritje aan het eind van de dag.

In de Python ga je tijdens een ritje 4 keer ondersteboven, er zijn namelijk 2 loopings en 2 kurkentrekkers. In 2018 werd de stalen achtbaan nog helemaal vernieuwd. De algehele lay-out werd niet aangetast, maar sommige bochten werden aangepast waardoor het schokkerige karakter van de oude versie verdween en je nu dus een hele soepele rit hebt.

Bij de Python wordt vanwege zijn grote populariteit (en dus vaak lange wachttijden) gewerkt met een zogenaamde Boarding Pass. Als de wachtrij langer is dan 15 minuten kies je via de Efteling app of een automaat bij de attractie een tijdslot waarin je in de Python zou willen. Dan hoef je alleen maar te zorgen dat je op tijd weer bij de attractie terug bent en is het dus niet nodig de hele tijd in de rij te wachten. Ook is bij deze achtbaan een aparte wachtrij aanwezig voor wie in zijn eentje een ritje wil maken.


2. Baron 1898

Lengte: 501 meter
Hoogte: 30 meter
Topsnelheid: 90 km/u
Duur van de rit: 2 minuten en 10 seconden

De achtbaan Baron 1898 is niet geschikt voor mensen die snel terugdeinzen voor snelle en spectaculaire attracties. In deze achtbaan hang je namelijk een tijdje stil op 35 meter hoogte waarna je met een snelheid van 90 km/u omlaag stort en onder de grond verdwijnt. Je suist een mijnschacht in als een kompel voor Gustave Hoogmoed op zoek naar het goud dat daar verborgen ligt. De Witte Wieven beschermen het goud en saboteren zelfs de kabel van de achtbaan zodat elke bezoeker een wilde rit beleeft.

Een ritje in de Baron duurt iets langer dan 2 minuten en begint met het beklimmen van de mijntoren, een zogenaamde schachtbok. Daar hang je een korte tijd met je gezicht omlaag op meer dan 35 meter hoogte, waarna je plotseling omlaag stort en in de aarde verdwijnt om na enkele seconden weer te verschijnen en een heftige rit met een halve looping en een halve kurkentrekker erin meemaakt. Er zit ook een zero-g roll in deze attractie, waarmee je voor enkele momenten het gevoel hebt dat je gewichtloos bent.

Let op: durf je niet in de achtbaan zelf, maar wil je toch niets missen van het verhaal rondom de Baron en de Witte Wieven? Maak dan gebruik van de zogenaamde chicken exit, waarmee je vlak voor de achtbaan de attractie weer kunt verlaten.


3. Vogel Rok

 

Lengte: 643 meter
Hoogte: 20 meter
Topsnelheid: 65 km/u
Duur van de rit: 1 minuten en 41 seconden

Vogel Rok is een stalen achtbaan die geheel overdekt is en waarbij de rit hoofdzakelijk in het donker plaatsvindt. Allerlei licht- en geluidseffecten maken een ritje in de Vogel Rok tot een leuke en spannende belevenis. Net als de Vliegende Hollander draait het bij de Vogel Rok achtbaan uitdrukkelijk om de thematisering en dus wat minder om de adrenaline. Aan de basis van deze attractie ligt Roc, een mythische vogel van enorme proporties. In zijn klauwen maak je een duizelingwekkende nachtelijke reis door de lucht, zoals Sinbad ook deed in zijn tweede verhaal in de Sprookjes van 1001 Nacht.

De bijna 650 meter lange achtbaan wordt in ongeveer 1 minuut en 40 seconden afgelegd. Met een topsnelheid van 65 km/u en een maximale g-kracht van 3,5 g raas je door het duister. Dat is zeker niet gek, maar doordat deze achtbaan geen inversies heeft (en je dus niet over de kop gaat) durft vrijwel elke pretparkbezoeker deze attractie wel aan. Je moet wel een minimale lichaamslengte hebben van 1 meter en 20 centimeter om in deze achtbaan te mogen.


4. Joris en de Draak

Lengte: 810 meter
Hoogte: 25 meter
Topsnelheid: 75 km/u
Duur van de rit: 2 minuten

Joris en de Draak is een dubbele achtbaan die volledig is opgetrokken uit hout. In deze race achtbaan binden twee teams op elk hun eigen deel van de achtbaan de strijd met elkaar aan. Het doel is om niet alleen de draak maar ook elkaar te verslaan. Je kunt kiezen om dit met vuur of met water te doen. De draak ligt in het midden van de baan toe te kijken en probeert het elk team op zijn eigen manier te bestrijden, ook weer met vuur en water. Het team dat als eerste weer terug is bij het beginpunt heeft de draak verslagen en dus ook de wedstrijd gewonnen.

In deze achtbaan geldt niet zoals gebruikelijk is een vaste minimale lichaamslengte. Bij de voorste en achterste karretjes geldt een minimale lengte van 1,20 meter. Voor het middelste deel is dat verlaagd tot 1,10 meter, maar voor die rijtuigen is dan wel weer begeleiding van een volwassene verplicht. Omdat de achtbaan van hout is kunnen bepaalde weersomstandigheden van invloed zijn op de openingstijden ervan. Als het gevroren heeft kan de achtbaan bijvoorbeeld pas later open, omdat het hout dan niet zijn normale veerkracht heeft.


5. De Vliegende Hollander

Lengte: 420 meter
Hoogte: 22,5 meter
Topsnelheid: 70 km/u
Duur van de rit: 3 minuten en 43 seconden

De Vliegende Hollander is qua lengte ongeveer de helft van Joris en de Draak en toch duurt een ritje bijna twee keer zo lang als in die achtbaan. Dat laat wel zien dat je in de Vliegende Hollander niet moet rekenen op spectaculaire snelheden of talrijke inversies. Het draait bij deze achtbaan namelijk meer om de prachtige aankleding en thematiek dan om pure waaghalzerij.

Het verhaal dat bij de Vliegende Hollander achtbaan wordt verteld is dat van kapitein Willem van der Decken, die tegen alle regels in het ruime sop koos met Pasen. Sindsdien is hij gedoemd om voor altijd rond te blijven varen. In een sloep verken je in het duister en de mist een haven uit de 17e eeuw. Aan het eind van de rit plons je met een snelheid van ongeveer 70 km/u in het water.

Je gaat in deze achtbaan niet over de kop en het is verder – zeker in vergelijking met andere achtbanen in de Efteling zoals de Python en de Baron 1898 – alleszins een rustige rit te noemen. Maar het is hoe dan ook een leuke en unieke ervaring die je een keertje meegemaakt moet hebben als pretparkliefhebber.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Jannie Meijer
Dit artikel is geschreven door Jannie Meijer

Jannie is vrijwilliger bij Ouderenjournaal en schrijft graag leuke teksten om senioren op weg te helpen in deze moderne tijd.

© Ouderenjournaal.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies